KLUBIN HISTORIAA

Idea klubista syntyy

Olimme kävelleet jalkamme puuduksiin ja itsemme uuvuksiin katsellen koiria ja loputonta määrää upeita myyntitiskejä Crufts'in koiranäyttelyssä Birminghamissa. Todellakin, vaikka jälkikäteen ajatellen käsittämätöntä, Eija Alvasto ja minä jaksoimme talsia näyttelyssä kaikki 4 päivää aamusta iltaan! Päämme oli jo pyörällä kaikesta näkemästämme, mutta pääsimme tämän jälkeen viettämään vielä ihanan päivän Corydon-kennelissä Newarkissa.

Saimme tilaisuuden nauttia isäntäväkemme John, Barbara ja Miranda Blaken vieraanvaraisuudesta, hauskoista koirajutuista, ja samalla tutustua liki 40 unohtumattomaan collieen. Blaket ovat kasvattaneet collieita rodun kotimaassa Englannissa vuodesta 1958, joten perheessä on valtaisa määrä tietoa ja kokemusta rodusta.
Tuohon aikaan myös brittiläistynyt norjalainen Lene Halvorsen asui kennelissä, vaikka hänellä onkin oma kennelnimensä Phreelancer, joten saimme tutustua myös Leneen

Illalla 18.3.1996 pyörittelimme ajatuksissamme 5 edellisen päivän kokemuksia. Kukaan koiraihminen ei pysy täysin tolallaan saatuaan tällaisen annoksen hengenravintoa! Olimme niin poikki, että teimme vain pienen ostoskierroksen, vaikka hotellimme oli aivan Lontoon parhaiden ostoskatujen nurkalla. Illansuussa käperryimme hotellihuoneeseemme sulattelemaan kokemuksia ja nauttimaan pientä iltapalaa. Itse olin ollut ensimmäistä kertaa vierailulla Corydon-kennelissä, ja täysin ällikällä lyöty. Lisäksi olin liki rakastunut, sillä olin juuri tavannut ihanimman koskaan näkemäni sinisen collienartun.

Corydon Handsome Hotspur


Eiju katseli ja kuunteli huvittuneena huokailuani ja selityksiäni Blakeilla näkemistämme ihanista collieista ja etenkin tapaamani sinisen nartun taivaallisesta olemuksesta. Ajatus ikään kuin lennähti pilana ilmaan: "Mitä jos perustettaisiin Corydon Fan Club?"

Klubin perustaminen ja perusajatukset

Klubi perustettiin 21.4.1996. Nimen keksiminen ei ollut helppoa, eikä asiaa pidetty niin kovin tärkeänäkään. Kirjainyhdistelmä ACP tuli lauseista: aidon collien puolesta – aidon Corydonin puolesta.

Alusta alkaen ajatus oli että klubi on yksinkertaisesti yhdysside sellaisten kasvattajien välillä, jotka käyttävät kasvatustyössään apuna Corydon-linjan collieita. Jokainen mitä hyvänsä rotua pitkään seurannut tietää, että on kasvattajia jotka perustavat oman työnsä jonkin tietyn ulkomaisen kennelin kasvatustyölle, vaikkapa englantilaisen, ruotsalaisen, keskieurooppalaisen tai amerikkalaisen. Asia ei ole mitenkään outo tai ihmeellinen – miksi ei voisi tunnustaa ihailevansa jonkun vanhan kasvattajan elämäntyötä. ACP-klubi haluttiin pitää pienenä, jotta toiminta tapahtuisi "perhepiirissä", sen vuoksi klubia ei mainostettu missään julkisesti, ja jäsenyys haluttiin rajoittaa. Tarkoitus oli, ja on yhä, pitää klubi rekisteröimättömänä, näin haluttiin etenkin välttää ajatuksia, että klubi millään tavoin kilpailisi jäsenistä tai toiminnasta rodun virallisen rotujärjestön kanssa. Talous päätettiin pitää "vatupassissa" eli rahaa ei ole kerätty enempää kuin toimintaan tarvittava määrä. 

Corydon Polly Tucka


Alkuvaikeuksia

Eräät klubin ulkopuoliset collieharrastajat, joilla ei ollut täyttä tietoa toiminta-ajatuksistamme, ja klubin tarkoitusperistä, käynnistivät valitettavan episodin vuonna 1997, kun klubi oli toiminut runsaan vuoden. Klubista lähetettiin liikkeelle mitä ihmeellisempiä juoruja ja huhuja, kerättiin jopa nimilistoja meitä vastaan ja aiheutettiin valitettavia riitoja, jotka jättivät pysyvät jäljet. Tiedotteen 4/97 ilmestyessä kiista oli kuumimmillaan, ja Anja Alvasto kirjoittaa puheenjohtajan palstalla jäsenistölle "Näyttäkää mallia, kuinka ihmisen tulee kohdella toista ihmistä, huolimatta näistä loukkauksista, ilman terrorismin ja rasismin piirteitä!"
Kaikesta huolimatta klubin toimintaa haluttiin jatkaa, niin paljon iloa toiminta oli jäsenille tuonut. Vuosien myötä yleinen asenne on tullut suvaitsevaisemmaksi, mistä yhtenä osoituksena on sekin, että amerikkalaislinjaisten collieiden kasvattajat "uskalsivat" perustaa oman yhdistyksensä ACT:n vuonna 2003.  Hyvä näin, antaa kaikkien kukkien kukkia, nämä klubit ovat varmasti olleet hyvä lisä monen ihmisen koiraharrastusmaailmaan!

Jäsenet ja jäsenlehti

Alussa mukaan lähti 10 kennelnimellistä kasvattajaa ja muutama aktiiviharrastaja. Jäsenmäärä kohosi vuodessa yli kolmeenkymmeneen, ja nykyinen noin viidenkymmenen jäsenen määrä on säilynyt jo useita vuosia. Alusta alkaen ilmeni, että myös ulkomailla on kiinnostusta klubiimme, joten tiedotuslehdestämme on aina osa julkaistu englannin kielellä. Vuosien myötä jäseniä on ollut mm. Australiasta, Hong Kongista, Etelä-Afrikasta, Englannista, Saksasta, Tsekeistä, Puolasta, Sveitsistä, Eestistä, Tanskasta ja Ruotsista.
Alkuvuosina jäsenlehti ilmestyi joka kuukausi, ja se toteutettiin kopioimalla. Jo ensimmäisen toimintavuoden aikana osa sivuista toteutettiin värillisenä ja kolmen vuoden jälkeen löydettiin riittävän edullinen tekniikka, jonka avulla lehdestä tuli oikean lehden muotoinen ja osittain värillinen. Alkuperäisen ajatuksen mukaan ACP on nimenomaan kasvattajien yhdysside, mutta alusta asti on mukana ollut myös aktiivisia harrastajia. Heidänkin työpanoksensa on ollut tärkeää klubin toiminnalle, ja ainahan innokkaista harrastelijoista osa aloittaa myöhemmin oman kasvatustyön. 

Corydon La Stupenda ja Corydon Black Cat


Jalostustyön seuranta

Kasvattajan näkökulmasta klubi tarjoaa jäsenilleen paitsi tietoa jalostuskoiriemme taustalla olevista koirista, myös mahdollisuuden hyödyntää toistemme kokemuksia. Ei ole järkevää toistaa kasvatustyössä virheitä, jotka joku muu on jo tehnyt, ja toisaalta voi vapaasti hyödyntää viisauksia, joiden avulla joku muu kasvattaja on päässyt piirun verran lähemmäksi yhteistä unelmaamme, täydellistä collieta.
Jotta tieto kulkisi, on ACP-jäsenlehdessä kautta aikain julkaistu mahdollisimman kattavasti terveystuloksia jäsenten omistamista koirista ja heidän kasvateistaan.

ACP-tapaamiset

Klubin kotimainenkin jäsenistö asuu hyvin hajallaan pitkin maatamme, joten yhteisiä tilaisuuksia ei ole kovin montaa vuosittain järjestetty.

Parin vuoden välein on järjestetty yhteinen kesäinen viikonloppu, "ACP-tapahtuma". Viikonloppuun on mahtunut monenlaista ohjelmaa, sekä vapaata yhdessäoloa. Tapahtumaviikonloppuun on liitetty aina myös epävirallinen katselmus, johon on kutsuttu vähintään 25% Corydon-taustan omaavia collieta. Katselmuksen arvioijiksi on saatu rodun todellisia asiantuntijoita, ja palkinnotkin ovat olleet mieleenpainuvia.
Ensimmäinen katselmus järjestettiin vuonna 1997, ja sen jälkeen säännöllisesti 1999, 2001 ja 2003. Klubin 10 v-juhlavuoden kunniaksi parin vuoden järjestämisväliä pidennettiin, jotta juhlakatselmus osui 10-vuotisjuhlavuoteemme 2006. Tämän jälkeen katselmukset on pidetty vuosina 2008, 2011 ja 2014. Kaikista näistä katselmuksista löytyy lisätietoa Tapahtumat sivulta.
Katselmuksessa on aina panostettu myös valokuvaukseen, jotta osallistuneista koirista on saatu julkaistua jälkikäteen valokuvaluettelo. Merkillepantavaa katselmuksessamme on myös se, että epävirallinen tapahtuma houkuttelee aina paikalle myös sellaisia koiria ja koiranomistajia, joita eivät viralliset näyttelyt houkuttele.

Tulevaisuus

Klubin tulevaisuus näyttää vakaalta ja valoisalta. Pienestä pilasta syntynyt idea on kantanut vuodesta 1996, eikä loppua ole näkyvissä, sen verran aktiivista joukkoa jäsenkuntamme on. Koska klubi on pieni, on jokaisella jäsenellä todellinen mahdollisuus vaikuttaa tulevaan toimintaan, pienistä ajatuksenpalasista on aina kehittynyt paljon mukavaa!

teksti Suvi Hirvonen